How it's made


Je hebt ervoor gekozen om zelf een caviahok te maken. Op deze pagina lees je allerlei informatie en tips hierover. Deze informatie is grotendeels gebaseerd op mijn eigen gemaakte hok zoals je kunt zien op de pagina 'huisvesting'. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Neem contact met me op via de contactpagina.

 

HET ONTWERP

Doel

Als aller eerste bedenk je wat het doel is van het maken van een eigen hok. Waarom wil je zelf een hok maken? Mijn doelen waren: geen lelijke tralies meer, ruim hok en een hok dat past bij het design van mijn kamer.

 

Afmetingen

Daarna kijk je naar de afmetingen. Hoe groot kan het hok worden? Past het in de kamer waar je het hok wil plaatsen? Hoeveel plek hebben je cavia's nodig?

 

Wat

Als je het doel en de afmetingen weet, kun je gaan bedenken wat je precies wil. Wil je een bak, een flat, met plexiglas of alleen hout, of van ander materiaal?

 

Als je over deze drie dingen hebt nagedacht, verschijnt er vaak een mooi beeld in je hoofd. Probeer dit op papier te zetten om een nog beter beeld te krijgen.

 

MATERIALEN

Een kast

Toen ik wist wat ik wilde, ging ik opzoek naar een geschikte kast waarop ik een bak wilde maken. Die vond ik op Marktplaats. Ikea is ook zeer geschikt om kasten te halen. Vooral de Pax kasten zijn erg geliefd.

 

Houtsoort

De kast die ik via Marktplaats heb gekocht is van grenen. Daarom heb ik de bak ook van grenen gemaakt. Grenen is een mooie dikke houtsoort waarin mooie nerven zichtbaar zijn. Enige nadeel is dat het hout snel krom trekt.

 

Verf

Ik heb gekozen voor verf op waterbasis. Deze verf ruikt bijna niet en als je knoeit is het gemakkelijk weg te vegen met een natte doek. Ik heb ook grondverf gebruikt. Door de grondverf hecht en dekt de verf veel beter. Voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt, kun je het beste het hout licht opschuren.

 

Beschermlagen

Het hout moet beschermd worden tegen urine. Kijk onderaan bij MONTEREN hoe je dit kunt doen.

 

Plexiglas

Ik heb in mijn hok plexiglas gebruikt. Hierdoor heb ik ruim zicht op mijn cavia's. Mijn plexiglas is ongeveer 136 cm lang, 28 cm hoog en 5 mm dik. Deze dikte is nodig i.v.m. de lengte. Koop je te dun plexiglas, dan kunnen je cavia's het omduwen. Ook breekt het sneller. Voor kleine raampjes zou je wel dunne kunnen gebruiken. Plexiglas is wel duur en krijgt gemakkelijk krassen.

 

Het plexiglas kun je vastzetten doormiddel van U-profielen. Ik heb 'oude' randen van een douchebak gebruikt, maar deze lijken veel op de U-profielen die je gewoon bij de bouwmarkt kunt krijgen.

 

Ook het plexiglas zelf is te verkrijgen bij de bouwmarkten. Meestal hebben zij standaard platen waar ze stukken uit kunnen snijden. Omdat ik één plaat wilde, heb ik het gekocht bij Maessen Plastics in Maastricht. Je kunt het op internet bestellen via www.bouwplastics.nl.

 

» Voorbeeld foto 1

» Voorbeeld foto 2

 

Je kunt ook echt glas gebruiken. Dit is minder duur, krast minder, maar je moet het natuurlijk niet uit je handen laten vallen! ;)

 

Drinkfleshouder

Als drinkfleshouder heb ik een gereedschapsklem gebruikt. Deze is vastgeschroeft in het hout. Het drinkflesje is er gemakkelijk in te zetten en uit te halen. 

 

» Voorbeeld foto

 

MONTEREN

Je hebt alle spullen in huis en misschien al wat verf werk gedaan. Je kunt dus nu het hok monteren. Hierna volgt een voorbeeld foto waarop het bovenstuk van de bak te vinden is die op het TV-meubel is gemonteerd (er moest wel nog een laag verf op).

 

» Voorbeeld foto

 

Daarna is het bovenstuk op het bovenblad van het TV-meubel gemonteerd en daarna de rest van de kast eronder gemonteerd.

 

» Voorbeeld foto

 

Beschermlagen

Het hok moet beschermd worden tegen de urine van je cavia's. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik heb gebruik gemaakt van plakplastic. Dit plastic is verkrijgbaar in de bouwmarkten en wordt vaak gebruikt om op het raam te plakken. Het laat geen urine door en het is gemakkelijk schoon te houden.

 

Naast de bodem die met (wit) plakplastic is bewerkt, heb ik ook op de wanden zo'n 10 cm (doorzichtig) plakplastic geplakt. Dit om ook op de wanden urinevlekken te voorkomen. Mijn cavia's hebben hier nog nooit aan geknaagd. De plakplastic is vóórdat de kast werd gemonteerd erop geplakt.

 

Om te voorkomen dat de urine door de naden heen loopt, zijn de naden allemaal afgekit met siliconenkit/sanitairkit. Deze kit is waterdicht en flexibel. Kitten doe je pas nadat je de bak hebt gemonteerd.

 

» Voorbeeld foto

 

Er zijn nog andere manieren om je hok urinebestendig te maken. Je kunt vinyl op de bodem leggen, je hok van meubelpaneel maken (is al bewerkt en urinebestendig) of je hok verven met bootlak.

 

Klaar is kees! Inrichten maar!

 

» Foto van de bak icl. maten

» Foto's van het uiteindelijke resultaat vind je op de pagina huisvesting.

 

Bijna alles op deze pagina is in de ik-vorm geschreven, maar ik wil jullie graag vertellen dat mijn prachtige hok gemaakt is in samenwerking met mijn vader. Bedankt lieve pap!